Mini mini birler okula başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2009 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Minik serçeler yuvadan uçtu

Anasınıfı ve 1. sınıf öğrencileri, abla ve ağabeylerinden bir hafta önce okula başladı. Yeni mekanlarına daha çabuk alışabilmeleri için uyum programına alınan minikler, cumaya kadar okul ve arkadaşlarını tanıyacak. Çeşitli aktivitelerle korkularını geride bırakacaklar. Veli Eğitim Projesi kapsamında pilot seçilen İstanbul'da ise anne-babalar çocuklarıyla birlikte ders başı yaptı.

İlköğretim birinci sınıf ve anasınıfı öğrencilerinin hayatında dün yepyeni bir sayfa açıldı. Yeni eğitim-öğretim sezonuna 'merhaba' diyen minikler, anne-babalarının elini tutarak okullarına koştu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 yılından bu yana uyguladığı 'uyum programı' kapsamında okula bir hafta erken başlayan 1 milyon 307 bin minik, aileleriyle birlikte ilk gün heyecanını yaşadı. Kimi korkudan ağlarken kimi annesinin elini bırakamadı kimi de sakince oturdu sırasına. Bazı çocuklar ise hem okula gitmek hem de annesinden ayrılmak istemedi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da bulunduğu Ankara Göktürk İlköğretim Okulu'ndaki 1. sınıf öğrencisi Ömer Koç büyük dikkat çekti. İlk gün heyecanıyla ağlayan Ömer'i yanına çağıran Çubukçu, onu sınıfına gitmeye ikna etmeye çalıştı. Daha sonra çocuğu elinden tutarak okulun karşısındaki anaokuluna götüren Çubukçu, Ömer'in, "Ben büyüğüm, anaokuluna değil birinci sınıfa gideceğim." sözleri üzerine uzun süre güldü. İstanbul'daki çocuklar ise akranlarından farklı olarak anne-babalarıyla birlikte ders başı yaptı. İstanbul Veli Eğitim Projesi kapsamında veliler, çocuklarıyla birlikte ders görecek. Ülke genelindeki uyum programı, 18 Eylül'e kadar sürecek.

İlköğretim Haftası kutlamaları çerçevesinde Ankara Göktürk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, okula başlamanın çocukların hayatının dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi. Öğrencilere "Bu döneminizde ömür boyu sevgi ve saygıyla hatırlayacağınız öğretmenleriniz ve çok seveceğiniz arkadaşlarınız olacak. Okulda, hem yeni şeyler öğrenecek hem de çok eğlenceli zaman geçireceksiniz." diye seslendi. Öğrencilerin okulu sevmesinin başarıyı artıracağını vurgulayan Bakan, öğretmenlerden, çıkabilecek sorunlar karşısında sabırlı olmalarını ve çocuklara sevgilerini göstermelerini istedi. Çubukçu, gazetecilerin 'İlk ders genelgesi'ne ilişkin sorularını da cevapladı. Bu konunun 'demokratik açılım'la bağlantısının olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti: "Böyle bir yorum yapılabilir. Benim ve hükümetimizin temel felsefesi temel olarak ayrımcılığa, böyle bir açılım öncesinde de bu yönde bir bakış açımızın olmasıydı. Yani kadınlara yönelik olması, onun önlenmesi, engellilere yönelik izlediğimiz politikalar... Ayrımcılığın engellenmesi, azınlıklara yönelik demokratik açılımlar ve etnik, din kökenine dayalı ayrımcılık yapılamayacağı konuları hep gündemimizdeydi."

VELİLERİN EĞİTİMİ DE CUMA SONA ERECEK

Öğrenciler, uyum programı kapsamında öğretmenlerinin gözetiminde çeşitli etkinliklere katılacak, okul, arkadaş ve öğretmenlerini tanıyacak. Böylece çocukların okula adapte olması, kaygılarının giderilmesi, öğretmenine güven duyup günlük akışa uyum sağlaması, oyun, drama ve sportif etkinliklerle öğrenme ortamını tanıması, okul kurallarını öğrenmesi, aynı zamanda evine güvenle gidip gelme eğitimi alması amaçlanıyor. İSVEP kapsamında ise 290 bin öğrencinin velisi, 18 Eylül'e kadar rehber öğretmenlerden velilik görevleri, çocuklardaki okul fobisi, öğrenci gelişim özellikleri, istismar ve ihmal, uyum ve davranış bozuklukları, verimli ders çalışma teknikleri, ilkyardım ve öz bakım gibi pek çok konuda eğitim alacak. Anne-babalar süreç sonunda karne heyecanı da yaşayacak. 2009-2010 eğitim-öğretim yılı 24 Eylül Perşembe günü başlayacak. Ancak bazı özel okullar bakanlıktan alınan izinle eğitim-öğretime dün başladı. Sezonun ilk yarısı 22 Ocak 2010'da sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber